Unngå ulykker med tilhenger

Med en tilhenger er det større risiko for ulykker og dermed alvorlige konsekvenser som kan oppstå, derfor er det viktig å ikke slurve når du bruker tilhenger.
 
Nordmenn liker muligheten til å kjøre rundt med en tilhenger på alle årstider. Men det er en liten detalj som mange ofte overser - og dette kan få katastrofale konsekvenser. Tilhengere har sikkerhetswire, som du bør feste foran på tilhengeren for å sikre at den ikke ruller vekk hvis den hektes av bilen. Dette er dessverre en situasjon som skjer oftere enn man skulle tro. Hvis risikoen for skader og ytterligere ulykker skal forhindres, er det avgjørende at sikkerhetskabelen festes slik den er tenkt festet.
 
På tilhengere med bremser så er faktisk denne sikkerhetswiren en viktig bremsedel til tilhengeren. For i det øyeblikket denne wireen blir dratt i, så vil bremsene på tilhengeren strammes  - og tilhengeren vil stoppe av seg selv.
 
På tilhengere uten bremser er fremdeles denne sikkerhetswieren viktig, for den skal hindre at tilhengeren skal møte møtende trafikk, men fremdeles ligge bak bilen i tilfelle hengerfestet hopper av.

Fester i hengerfestet

Mange fester sikkerhetswiren bare rundt hengerfeste. Problemet med dette er at det er lett for det å løsne fra kulekopling. Den riktige måten å gjøre dette på er å koble den til en spesialprodusert feste, som ligger ved siden av tilhengerfeste. Poenget er at wire skal strammes i tilfeller der tilhengeren er frakoblet - og sørg for å starte bremsene eller i det minste holde seg bak bilen.

Tar det ikke alvorlig

Det er for mange som tar lett på det med å kjøre med tilhenger. Vanligvis går det bra. Mange tar bare en kort tur til for eksempel avfallsstasjonen med noe raskt fra hagen.Problemet er bare at en kort og "uskyldig" tur raskt kan få store konsekvenser.
 
Hvis noe går galt, og tilhengeren og lasten ikke er godt nok sikret, er det sjåføren som er ansvarlig.
 
HVis bilen mangler en festebrakett for sikkerhetskjeden, og da er det viktig å knytte den to ganger rundt hengerfeste og feste den selv. Da skal det mer til at den glir av hvis tilhengeren løsner fra tilhengerfestet.